Blogga Norrliden!

Norrliden förtjänar tusentals bloggar. Detta är den allra, allra första!

måndag, mars 22, 2010

nora-norrliden

Var och fröjdade mig lite i Nora över helgen och drog vissa paralleller, inte för att Nora liknar Norrliden eller står inför liknande problem eller möjligheter, men att det finns kontraster som kan vara rätt givande att titta närmre på - som i en bloggpost som denna till exempel.

Nora är en liten stad i glesbygden, relativt nära en större stad "where all the action is", Örebro. Stadskärnan är tät, kulturhistoriskt intressant och lever upp på somrarna. Bor man i stadskärnan har du en kort promenad - som dessutom är trivsam - till den mesta grundservice man behöver här i livet, och lite grädde på moset som riktar sig till turisterna, kaféer, loppis etc. Naturen in på knuten och diverse utflyktsmål en kort biltur bort i den omgivande landsbygden.

Norrliden är en perifer stadsdel i en större stad som dominerar sin omgivning, vilken har större utbud av service, kultur och handel än en stad som Nora, men koncentrerat till stadskärnan som är en rejäl cykeltur bort. Naturen finns där också, fast av en annan sort, liksom utflyktsmöjligheterna, Mörebygdens odlingslandskap, Öland etc. Men närområdet är rätt så monofunktionellt i utgångsläget, det kan inte förnekas. Så vad göra? Om Nora har hittat sin grej, hur ska Norrliden hitta sin nisch? Kommunikationer (till någon annanstans) har vi ju faktiskt rätt så bra redan, även om bussarna kan gå bättre på kvällar och helger. tror inte det skulle spela så stor roll heller, om det blev ännu lite bättre. Några fler bostäder, skulle ge lite bättre underlag för handel och service, men inget revolutionerande. Grundutbudet finns väl också hyfsat här, men det som saknas är det som handlar om livets krydda, att känna att jag lever på en unik plats med unika möjligheter. Inte Manhattan, Stureplan eller Nikkaluokta, utan Norrliden, och här finns något unikt, behöver inte vara något särskilt dramatiskt, men det finns här och bara just här. Tror inte att detta kan komma uppifrån eller utifrån, även om det säkert kräver stöd utifrån, men det måste ha en dynamik som kommer inifrån, annars blir det bara något som dimper ner och egentligen inte har med stadsdelen att göra.

Personligen så hoppas jag kyrkan kan spela en roll i detta. Inte minst för att salt är en bra krydda, och kyrkan ska vara just jordens salt. Och Guds rike är det mest unika som finns!