Blogga Norrliden!

Norrliden förtjänar tusentals bloggar. Detta är den allra, allra första!

torsdag, maj 12, 2011

Divide et impera

Härska genom att söndra.. Vi hade en kort integrationsdiskussion i kapellet häromdagen. Ofta utmålas det som ett problem med etniska koncentrationer, om det inte handlar om svenskar då, men vad grundar det sig i? Lite gammaldags romersk imperialistisk maktpolitisk ideologi och praxis!

Tror snarare att det är tvärtom, ska kulturell mångfald vara en tillgång som vi understundom hör från välmenande vårtalare, då handlar det inte om enskilda individer, kultur hör samman med mänskliga sammanhang. EN människa ÄR en ö, för att vända lite på det kända uttrycket från John Donne, no man is an island.

Anledningen till att det kom upp var berättelsens om Kalmars kopter, det fanns för några år sen en grupp familjer här som firade gudstjänst, sen flyttade någon, den kritiska massan underskreds och tids nog flyttade alla iväg. Den judiska synagogans upphörande i Kalmar följdes säkert av flera flyttlass ut ur stan. Den sortens sammanhang är sånt som är resurser för att etablera sig på en främmande plats, på samma sätt som sjömanskyrkan är den naturliga samlingspunkten för många svenskar i exilen. Nu handlar det inte bara om religion, kultur kan också vara affärsidér och -kompanjoner, om man är mer materiellt sinnad. Om det så handlar om ett enkelt kvarterskebabställe, så kan det vara ingången till en hållbar framtid i ett nytt och främmande land. Det är ju främlingen som lever i en främmande värld, inte vi hemmastadda som genom främlingen bara påminns om andra världar än vår egen..