Blogga Norrliden!

Norrliden förtjänar tusentals bloggar. Detta är den allra, allra första!

torsdag, april 26, 2007

Doktorns diagnos

Läser en inte helt pinfärsk uppsats från vår lokala högskola:
Norrliden – Ryktet, myten och föreställningarna

Doktorn i detta fallet är Lasse Reinikainen (OK, jag vet inte om och isåfall vilken titel Lasse har, men det låter bra så...), patienten är Norrliden. Diagnosen är en stadsdel som hamnat i en negativ spiral av marginalisering, dåligt rykte, stigmatisering och hela batteriet. Men som egentligen är en rätt trevlig stadsdel att bo i. Intressant läsning, inte klar ännu, men vill bjussa på ett Le Corbusier-citat som tydliggör de värderingar som bygger en stadsdel som vår.

“Trädgårdsstaden leder till individualism. I praktiken till en slavisk individualism, för att vara mer exakt, till en ofruktbar isolering av individen; den medför en förstöring av samhällsandan och de kollektiva krafterna; den leder till ett förintande av den kollektiva viljan; materiellt förhindrar den tillämpningen av de vetenskapliga framstegen, alltså bekvämligheten, den inbesparade tiden, alltså friheten.”

Synd att vår tids profeter som springer åt rakt motsatt håll inte är lika öppenhjärtiga med vad de vill åstadkomma. Eller så är jag döv för min samtid...


PS. Mästerarkitekten Le Corbusier springer väl inte direkt någonstans, han är död sen länge. Och namnet betyder ju faktiskt Korpen, som i att flyga och se jorden långt nere under sig.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Fler kommentarer om det "tragiska Norrliden och dess befolkning". Från 3 febr 2007.

http://kalmar.blogg.se/m_022007.html

8:39 fm  

Skicka en kommentar

<< Home