Blogga Norrliden!

Norrliden förtjänar tusentals bloggar. Detta är den allra, allra första!

tisdag, oktober 17, 2006

Norrlidstorget etapp II

Om det fanns en Idoljury för svenska torg, skulle de kanske sagt så här om de två senaste torgen i Kalmar, om nya Stortorget: "Du är elegant och en smula elitistisk, kaxig och övertygad om att du är vackrast i världen, men din omgivning förstår sig inte på dig, de ser inte det stora i Stortorget. Mitt råd är att flytta till en stad med riktiga stadsbor, inte bara bönder och krämare, eller att de flyttar in till dig med lite torghandel..." (Vi tänker oss en riktigt elak och kategorisk Idoljury, nu alltså!)

Om Norrlidstorget: "Du är folklig, poppis men bekväm av dig. Var det för jobbigt att ta tag i Norrlidsvägen, att brottas lite med konsumbutiken eller göra en nacksving på kyrkans klockstapel? Du lever upp kvällstid, men ser allt sliten ut i dagsljus. Inte ett hopplöst fall på långa vägar, men inbilla dig inte att du är färdig..."

Kanske är det farligt att säga för mycket om sådant man själv är inblandad i på ett hörn, det är min kommunala arbetsgivare som gjort torget och det är min kyrka som är granne till torget. Frågan inställer sig varför vi överhuvudtaget ska bry oss om Norrlidstorget. I dagsläget finns det inte alltför mycket anledning, men staden förändras och det vi bygger idag bygger vi för framtiden. Och funktionerna finns ju där, men de hänger dåligt samman, det finns en skola, en fritidsgård, ett medborgarkontor, ett bibliotek, affärer, frisör, dagis, ett offentligt konstverk och inte minst en kyrka. Det är mycket när man läser det som en lista, men det känns inte så jättemycket när man är på platsen. Om torget vore en lägenhet är det som det skulle saknas några väggar, någon dörr är för trång, någon för låg, rummen är inte förbundna inbördes, det känns olöst, helt enkelt. Det borde finnas en skampåle bland torgmöblerna för de som ritade Norrliden Centrum någon gång på 60- 70-talet! Till torgets försvar ska sägas att det inte är färdigt än, det talas om en uppryckning av konsums parkering (jo, det behövs, minst sagt!) och kyrkan går i ombyggnadstankar. Ett torg förbinder ju det viktigaste i en stadsdel, är inte kyrkan med där är antingen kyrkan inte viktig eller torget inte ett riktigt torg. Helst ser jag både att kyrkan är viktig och att torget är torg, det känns som en vinnande, slående, knockande kombination för Norrliden...